Poštovani posetioci sajta TeamCAD,

nastavljamo sa obradom interesantnih tema vezanih za BIM projektni proces. Kao što sam najavio u prethodnom tekstu „Automatizacija BIM projektnog procesa“, u ovom tekstu ću obrađivati uštede koje je moguće ostvariti optimizacijom BIM projektnog procesa.

Ukoliko ste pročitali moj prethodni tekst, na samom kraju sam napomenuo da sam i sam prisustvovao mnogim prezentacijama gde su najavljivane spektakularne mogućnosti određenih digitalnih alata, ali pošto ih nisam video svojim očima, niti sam video kako one rade u realnom projektnom okruženju, nisam u potpunosti ostao uveren u same mogućnosti koje su bile predstavljene na prezentaciji. U ovom tekstu ću se potruditi da popravim utisak i da kroz primere iz realnih projekata dam rešenja na konkretne probleme koji se dešavaju u mnogim projektima u multidisciplinarnom BIM radnom okruženju.

Krenuću od najjednostavnijih slučajeva, gde je potrebno ubrzati generisanje geometrije BIM modela discipline, zatim ću obraditi slučajeve gde je potrebno efikasno generisati podatke u BIM modelu discipline za optimizaciju projektnog procesa te iste discipline, i na samom kraju uspostavljanje efikasnog BIM radnog toka, koji bi podacima „zarobljenim“ u BIM modelima disciplina (o čemu sam pisao u uvodnom tekstu „Napredna razmena BIM podataka“) dao vrednost kroz razmenu podataka između BIM modela različitih disciplina.

Optimizacija generisanja geometrije BIM modela discipline

Primer 1: Vrlo često se dešava da je u projektima potrebno rasporediti određene BIM elemente duž određenog pravca na jednakim rastojanjima. To mogu biti stubovi, šipovi, sijalice, difuzori itd, praktično svi elementi čije su koordinate određene tačkom ili vertikalnom linijom.Prošlog meseca je ažuriran BIM 360 Design Colaboration portal i implementirane su nove mogućnosti.

BIM 360 okruženje i uvoz IFC fajlova

Jedna od važnijih mogućnosti koje su dostupne novim update-om je upotreba IFC fajlova u BIM 360 okruženju.

Korisnici sada mogu da:
1. Prikažu IFC ili kao jedinstven model ili u sklopu projekta
2. Naprave paket sa IFC podacima
3. Pregledaju IFC paket podataka
4. Sagledaju promene između različitih verzija IFC modela
5. Linkuju IFC fajl sa zajedničkog prostora (Shared Space)
6. Kreiraju revizione napomene za IFC fajlove

IFC u BIM 360 - radni tok

Video snimci koji opisuju gore pomenute funkcije su dostupni zajedno sa opširnijim objašnjenjem na ovom linku.


Tekst pripremio: Vuk Vukanić, dipl.inž.građ., Autodesk AEC Application Engineer, Autodesk Certified Instructor 


Autodesk programi na popustu

Promotivni popust na Autodesk programe odnosi se na najam novih licenci:

Promotivni period traje do 29. januara 2020. godine.

Za više informacija, molimo Vas da nas kontaktirate preko ove forme ili na +381 11 301 50 43.

 

 


Strana 1 od 63

© 2020 TeamCAD d.o.o. Sva prava su zadržana.

Dobrodošli na www.teamcad.rs! Ovaj internet sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Više detalja.